Volvo FMX 2nd gen, foto van Truckfan Nieuwsposter

Volvo FMX 2nd gen (Dakar)

Deel via: Whatsapp, Facebook of Twitter.
‘ZONDER PROBLEMEN EEN HEERLIJK TEMPO GEREDEN’
Martin van den Brink geeft openingsdans passend vervolg
WADI AD-DAWASIR - Martin van den Brink heeft zijn sterke en stabiele optreden in de eerste etappe een passend vervolg gegeven in de tweede rit van de Dakar Rally 2021. De Harskamper eindigde in de etappe van Bisha naar Wadi Ad-Dawasir als negende. ,,Daar zijn we dik tevreden mee.’’
Martin van den Brink, Wouter de Graaff en Daniel Kozlovsky lijken in Saoedi-Arabië de juiste cadans te hebben gevonden om een regelmatige Dakar Rally te kunnen rijden. De ervaren rallyrijder laat zich in het Midden-Oosten niet uit de tent lokken en die tactiek betaalde zich ook vandaag weer uit.
De 50-jarige coureur bleef uit de problemen en stuurde de Renault naar een negende plaats in het dagklassement. In het algemeen klassement is de formatie van Mammoet Rallysport ook negende. Net als zondag was het trio in de Renault C460 opnieuw de beste Nederlandse formatie.

'Heerlijk tempo gereden'

,,We hebben geen problemen gehad,’’ zo vertelde een enthousiaste Martin direct na het afleggen van de special over 457 kilometer. ,, We gaan met een goed gevoel op weg naar het bivak.’’ De monteurs in het assistentie park kunnen gerust zijn. De truck van Mammoet Rallysport is ongeschonden uit het strijdperk gekomen. ,,We hebben geen technische problemen gehad en de hele etappe heerlijk gereden.’’ In een constant tempo reed Martin vanaf de start naar de finish. ,,Het ging gewoon heerlijk. Het tempo was prima en door de duinen ging het soepel. We zijn dik tevreden over vandaag.’’

Na ruim 350 kilometer maakte de Mammoet-formatie het enige foutje van de dag. ,,Ja, dat klopt. We verloren daar een paar minuten omdat we een verkeerde canyon kozen. We moesten door een andere vallei dan we eerst dachten. Ach, dat is jammer maar niet meer dan dat,’’ aldus de Harskampse teameigenaar.

Beste Nederlander op negende plaats

Na het opnieuw erg stabiele optreden van de Mammoet-equipe ziet Martin van den Brink zich in het klassement terug als de beste Nederlander. Dmitry Sotnikov won net als een dag eerder de etappe. Sotnikov is koploper en heeft 17.14 minuten voorsprong op Siarhei Viazovich (Maz). Anton Shibalov, die vandaag zesde werd, is derde algemeen. Martin en zijn co-piloten volgen op de negende plaats en hebben een achterstand van 43 minuten en 9 seconden op de koploper. De Chileen Ignacio Casale (op 34.54) en zijn Tsjechische Tatra-teamgenoot Martin Soltys (op 42.07) staan binnen schootsafstand van Van den Brink.
Maurik van den Heuvel (Scania) is op de tiende positie (op 1 uur en 10 minuten) achter de mannen van Mammoet Rallysport de tweede Nederlander. ,,We zijn erg tevreden zo en moeten dit proberen vast te houden. Ook Mitchel doet het goed met zijn mannen in de Volvo. Hij neemt geen risico en moet zorgen dat hij op tijd binnen komt. Voorlopig ben ik blij met hoe het gaat,’’ aldus Martin vanuit Saoedi-Arabië.

Tekst: Berry KamphorstFoto: Fotop

Liefhebber van Dakar Trucks? Help mee!

Le Dakar kan niet zonder de Nederlandse vrachtwagens en de Nederlandse truckers kunnen niet zonder Dakar. Er zijn maar weinig landen waar het truckklassement in de zwaarste rally ter wereld zo leeft als bij ons.

Voor alle geinteresseerden in de koningsklasse van deze rally is er dakartrucks.nl. Daar vind je altijd het laatste nieuws, zowel tijdens de rally zelf, maar ook de andere 50 weken per jaar wordt er regelmatig nieuws, foto's (zowel nieuwe als archieffoto's uit bijvoorbeeld de jaren '80) en filmpjes aan de site toegevoegd. Een onmisbare digitale verzamelplaats voor de liefhebber!

Lid worden is heel eenvoudig!