Renault D-serie, foto van Truckfan Nieuwsposter

Renault D-serie (Dakar)

Deel via: Whatsapp, Facebook of Twitter.
MAMMOET RALLYSPORT HOUDT ZICH KNAP STAANDE
Martin van den Brink kijkt kunstje van Kamaz met succes af
GORNO-ALTAYSK - Martin van den Brink heeft zich in de vierde etappe van de Silk Way tussen de fabrieksrijders van Kamaz genesteld. De equipe van Mammoet Rallysport eindigde vandaag als zesde in de voorlaatste etappe van de rally.
,,Het ging lekker,’’ zo kijkt de 50-jarige teameigenaar tevreden terug op de etappe, die over vertrouwd terrein ging.
,,We reden de etappe van zondag, maar dan in tegengestelde richting. We kunnen de Kamaz-rijders nog altijd niet bijhouden door het probleem met de vering. Maar vandaag hebben we wel gebruik gemaakt van de techniek die de Kamaz-mannen gebruiken. Wij konden nu ook de bochten snijden. Dat scheelt behoorlijk wat tijd, maar je moet wel weten dat het kan. Vandaag durfden wij het ook, omdatwe nu ook parcourskennis hadden.’’
Het parcours in het hoge gras en de paden met gaten en hobbels heeft voor de Russen geen geheimen. Voor Martin, Wouter de Graaff en Daniel Kozlovsky is het lastiger in te schatten hoe het pad precies loopt. ,,De Russen kennen dit gebied op hun duimpje. We zijn daarom dik tevreden dat we vandaag als zesde eindigden.’’

De dagzege was voor de derde keer in deze Silk Way Rally voor Dmitry Sotnikov. De klassementsleider bleef teamgenoot Anton Shibalov 1.41 minuten voor. De Wit-Rus Siarhei Viazovich (derde in de MAZ) nestelde zich in de top vijf tussen vier Kamazzen. Airat Mardeev en Bogdan Karimov (op 7.16) eindigde net voor Martin van den Brink.

,,We kunnen niet anders dan tevreden zijn,’’ aldus Martin. ,,We kennen onze beperking en weten dat de Russen in eigen land ijzersterk zijn. Voor ons is het duidelijk wat we moeten doen. We weten wat ons huiswerk is. Daar gaan we mee aan de slag als we terug zijn.’’
De aangepaste en ingekorte Silk Way Rally brengt de karavaan morgen naar Novosibirsk. ,,We rijden dan de etappe die we eerder ook hebben gereden. Het is jammer dat het morgen klaar is, maar we moeten de beslissing van de organisatie respecteren. De gezondheid van de mensen in Mongolië is veel belangrijker dan deze rally. We hopen op deze manier volgend jaar weer terug te kunnen keren. De proeven in Mongolië zijn prachtig en wij kunnen daar goed uit de voeten.’’

Rustige dag voor Mitchel

Na een dag vol hulpverlenende activiteiten kenden Mitchel van den Brink, Richard Mouw en Erwin van Voskuilen een relatief rustige dag. De jonge Harskamper stuurde de Volvo zonder problemen over de special en eindigde vandaag als twaalfde. ,,We hebben helemaal niets meegemaakt vandaag,’’ zo vertelde navigator Richard Mouw na afloop. Mitchel heeft nog één etappe voor de boeg om te voldoen aan de doelstelling. ,,We willen de finish halen, assistentie verlenen waar mogelijk is en vooral veel leren,’’ zo verklaarde Mitchel van den Brink al voor de start in Siberië.

In het algemeen klassement heeft Sotnikov 5.51 minuten voorsprong op Viazovich. Martin is na de voorlaatste etappe zevende op 37.17. Mitchel en zijn co-piloten staan als veertiende gerangschikt in het algemeen klassement.

Tekst: Berry KamphorstFoto: MCHphoto

Liefhebber van Dakar Trucks? Help mee!

Le Dakar kan niet zonder de Nederlandse vrachtwagens en de Nederlandse truckers kunnen niet zonder Dakar. Er zijn maar weinig landen waar het truckklassement in de zwaarste rally ter wereld zo leeft als bij ons.

Voor alle geinteresseerden in de koningsklasse van deze rally is er dakartrucks.nl. Daar vind je altijd het laatste nieuws, zowel tijdens de rally zelf, maar ook de andere 50 weken per jaar wordt er regelmatig nieuws, foto's (zowel nieuwe als archieffoto's uit bijvoorbeeld de jaren '80) en filmpjes aan de site toegevoegd. Een onmisbare digitale verzamelplaats voor de liefhebber!

Lid worden is heel eenvoudig!